tiistai 4. elokuuta 2015
Ruuan deflaatio - sisältää RESEPTIN!!!
Setä muistaa vielä ajan, kun Eduskuntataloa vastapäätä oli ränstynyt puinen varastomakasiini, jossa sijaitsevassa kaupassa myytiin vaihtoehtoisen elämäntavan välttämyyksiä. Nyt niillä paikkeilla on Kansalaistori, jossa voi käydä vaikka vastustamassa kotoperäistä rasismia.
Yli tuhat markkaa oli opiskelijabudjetissa investointi, jolla sai vihanneskuivurin. Tällainen ennen digiaikaa kehitetty kodin välttämättömyystarvike on noin 60 senttiä korkea vihreä peltilaatikko, jonka sisällä on viisi pokattua alumiiniritilää. Voin sieluni silmin nähdä turhautuneen metallimiehen, joka pukkaa näitä alumiiniritilöitä urakkapalkalla, 45 penniä kappaleelta. Kun pääsisi edes hitsaamaan! Ritilikön alapuolella on koneisto-osa, joka koostuu propellista ja saunankiukaan sähkövastuksesta. Kun tökkää töpselin seinään, alkaa puhallin tuulettaman vastuksen lämmittämää ilmaa ritilöiden läpi ylös. Ennemmin tai myöhemmin ritilöille ladotut pieneksi pilkotut ruuankappaleet kuivuvat.
Ostoksesta on kulunut yli 20 vuotta. Sen ympärille on suunniteltu yhden asunnon keittiökalustus, ja joka vuosi se kaivetaan hurisemaan keittiön nurkkaan viimeistään elokuussa.
Kuivaaminen on säilöntämuoto, jolla kesä saadaan pakattua pieneen tilaan. Juuri nyt tuo kodin laatikko hurisee kymmentä litraa mustikoita, joista tällä menetelmällä saadaan pikkupurkillinen mustia papanoita antamaan potkua aamujogurttiin.
On virhe kuvitella, että kuivattu ruoka olisi samaa tavaraa kuin tuoreruokaa. Maku tiivistyy, solurakenne hajoaa eikä ruokaa saada enää ikinä palautettua tuoreeksi kotikonstein. Muistakaa vain takavuosien klassikkoa, pussisienikeittoa! Mutta näin säilöttynä ruoka säilyy vuosikausia. Citysienestäjällä on suuri kaappi, jossa on viisi vuotta sitten kuivattuja edelleen täysin syömäkelpoisia sieniä. Eikä parasta ennen -päivä ole lähelläkään. Samaan ikäluokkaan ajoittuvista pakasteista saa lukea lähinnä ruokaskandaalien yhteydessä. Sitäpaitsi kotipakastajan marjat ovat yleensä myöhäissyksyn loskaa muistuttavaa inhottavan hapanta jäähilettä.
Mutta nyt se resepti:
Levitetahna kuivatuista herkkutateista
- Iso koura tai kaksi kuivattuja herkkutatteja (mieluummin enemmän kuin vähemmän)
- Turkkilaista jogurttia (10%)
- Suolaa maun mukaan
Jauha sienet pieneksi puruksi. Sekoita sienet jogurttiin. Lisää suola. Turvotessaan kuivat sienet imevät jogurtin ylimääräistä kosteutta, joten näin saadaan tiiviinmaukasta tavaraa.
Kauniit asiat ovat yleensä yksinkertaisia.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)


Ei kommentteja:
Lähetä kommentti